24 Mac 2009

Laksa Penang


Bahan-bahan:
1 kg laksa (ikut bilangan yg nak makan ler..)
2 kg ikan (jenis & banyak ikan ikut selera ler)
200 gram asam keping
70 gm bunga kantan
200 gm cili kering giling/kisar
25 gm daun kesum
150 gm lengkuas
200 gm air asam jawa
6 batang serai
garam secukup rasa
( gambar sebelah tu mee sup/celup, bukannya laksa..gambar hiasan sahaja.)
Ulam
2 biji timun hiris nipis
1 biji nenas hiris
200 gm limau kasturi
4 biji telur rebus
Daun pudina
sedikit belacan

Cara buat
1. Rebus ikan hingga empuk, tos airnya
2. Asingkan isi & tulang
3. Campur semua bahan di atas dgn air rebusan ikan dan isinya...rasa garam
Hidangkan

sila rujuk kat orang Penang...? depa lebih tau..!!

Tiada ulasan: