04 Jun 2008

Hidup Sihat

Tip Kekal Lansing Sepanjang Hayat 1. Kadar turun BERAT BADAN sepatutnya 1 kg / seminggu 2. Makan bila LAPAR, bukan makan mengikut NAFSU 3. Semasa makan gunakan PINGGAN yang kecil 4. Jangan makan SEBELUM lapar 5. Berhenti makan SEBELUM kenyang 6. Kalau terasa lapar (sebelum waktu makan), jangan ambil makanan BERGORENG atau SNACK. Ambil buah-buahan dan sayur-sayuran SEGAR 7. Makanan sepatutnya mengandungi 50% pelbagai SAYURAN, 25% PROTEIN dan 25% KARBOHIDRAT (nasi) 8. Sayur-sayuran sebaiknya dimakan MENTAH 9. Bila makan sayuran, kurangkan DRESSING (mayonis) 10. Bila makan di tempat BUFFET, mulakan dengan SAYURAN (salad) atau SUP. Ini dapat mengurangkan rasa lapar ketika mengambil "main course" 11. Semasa BUFFET, pastikan KARBOHIDRAT (nasi, kentang, pasta) adalah 25% dari jumlah hidangan 12. Kunyah makanan dengan perlahan sampai LUMAT 13. Makan dengan SUAPAN yang kecil 14. Elakkan makanan berkalori amat tinggi seperti PISANG GORENG, KEROPOK LEKOR, CHAR KUEW TEOW

Tiada ulasan: