15 Mac 2009

Batu karangPenyakit batu karang sebenarnya tidak berlaku dalam keadaan atau memerlukan kaedah rawatan yang sama bagi setiap individu.
“Batu karang boleh terbentuk di mana-mana bahagian sistem perkumuhan, sama ada di buah pinggang, salur kencing (ureter) atau pundi kencing,” katanya.
Beliau menyatakan batu biasanya terbentuk di dalam buah pinggang dan terdiri daripada kombinasi beberapa jenis garam galian.

Punca dan tanda

Antara fungsi utama buah pinggang adalah menapis air dan garam galian berlebihan dari badan. Lama-kelamaan, proses ini menyebabkan mendapan yang membawa kepada pembentukan batu karang.
Dr. Jamil memaklumkan terdapat dua proses dalam pembentukan batu karang iaitu pengkristalan (membentuk kristal) dan agregasi (pemendapan).

“Dalam keadaan normal, terdapat bahan atau faktor tertentu yang menghalang dua proses ini berlaku (seperti magnesium, citrate, nephrocalcin dan temmhorsfallprotein).

“Namun, atas sebab-sebab yang kurang difahami, dan juga kekurangan faktor-faktor tersebut, pembentukan batu karang berlaku dengan lebih pantas,” ujarnya.

Beliau turut mengaitkan beberapa tabiat yang meningkatkan risiko pembentukan batu karang seperti tabiat minum, makan, menahan kencing dan juga faktor keturunan,

Tambahnya, pengambilan cecair yang tidak mencukupi, makanan tinggi mineral dan garam galian serta menahan diri dari ke tandas hanya mempercepatkan pembentukan batu karang. Sejarah keluarga dengan penyakit ini pula menambah risiko kebarangkalian seseorang menghidapnya kelak.

Terdapat juga beberapa risiko sampingan yang menyumbang kepada masalah berkenaan seperti badan menyimpan lebih garam galian atau masalah endokrin dan metabolisme.


Namun, ia masih sukar diagak kerana banyak faktor yang memainkan peranan, terutamanya jumlah pengambilan air mencukupi, aktiviti harian dan keturunan.

Penyakit ini juga mungkin mengelirukan jika sesorang tidak pernah mengalami simptomnya sebelum ini.

Menurut Dr. Jamil, antara tanda kehadiran batu karang adalah rasa sakit dari bahagian bawah abdomen ke bahagian belakang pinggang.

“Rasa sakit yang teramat sangat ini akan berlanjutan untuk beberapa jam tetapi jelas ia bukan akibat pergerakan atau masalah otot.

“Terdapat sebilangan pesakit yang menggambarkannya seperti ‘hendak putus nyawa’ dan ada di antara mereka turut mengalami gejala sampingan lain,” jelasnya.

Beliau menyatakan pesakit mungkin sakit sehingga ingin muntah, rasa seperti ingn membuang air besar atau sakit sehingga ke skrotum (jika batu di bahagian bawah salur kencing).

Selain itu katanya, pesakit juga mungkin semakin kerap membuang air kecil, megalami jangkitan salur kencing atau kencing berdarah.

Kencing berdarah boleh dikesan melalui mata kasar jika banyak atau secara mikroskopik jika sedikit.

Mengesan
Batu karang tidak semestinya hanya dikesan selepas timbulnya gejala atau rasa sakit.

Dr. Jamil memaklumkan Pakar Urologi boleh menjalankan siasatan rapi yang dapat mengesan dan meramal jenis batu yang terbentuk.

“Kebiasannya golongan antara umur 30 hingga 50-an, terutamanya lelaki, lebih kerap menghidap batu karang.

“Selain itu, sifat kerjaya (banyak peluh, panas atau dalam pejabat) pengambilan ubat, pemakanan dan sejarah keluarga juga memberi kesan,” katanya.

Menurut beliau, batu mungkin dapat dikesan melalui kehadiran kristal, sel darah putih dan darah merah serta jangkitan kuman di dalam air kencing.

Selain itu, ujian darah untuk fungsi buah pinggang, kandungan garam galian dalam badan dan ultrasound juga dapat membantu.

Ujian lebih khusus seperti intravenus urografi (IVU) iaitu sejenis imbasan sinar-X dengan ubat kontras atau ujian CT urografi (CTU) dapat membantu mengesan batu tersebut.

Dr. Jamil menegaskan ujian-ujian yang dijalankan memastikan kedudukan dan saiz batu, di samping komplikasi lain seperti jangkitan kuman atau salur kencing tersumbat bagi menentukan kaedah rawatan paling sesuai.

Rawatan
Tamadun-tamadun kuno dilihat mempunyai bermacam kaedah rawatan untuk batu karang, tetapi kebiasannya melibatkan meminum air rebusan akar atau daun tertentu.

Ini menunjukkan mereka memahami asas rawatan melibatkan penggunaan air.

Badan manusia kehilangan air melalui air kencing, peluh dan pernafasan (wap air). Jika cuaca sejuk dan sukar berpeluh, kebanyakan air dibuang melalui air kencing, meningkatkan kekerapan anda ke tandas.

Oleh kerana kekurangan air boleh menyebabkan mendapan, jumlah air yang mencukupi amat penting bagi mengelakkan batu karang terbentuk.

Bagaimanapun, Dr. Jamil menjelaskan perkembangan teknologi kini telah memberi banyak pilihan rawatan, mengikut keadaan pesakit.

“Teknologi kini jauh berbeza dah telah berkembang sejak 1980-an. Antaranya termasuklah penggunaan fiber optik dan teknologi shockwave (ESWL).

“Rawatan kena ikut saiz dan kedudukan batu. Bagi pesakit yang mengalami jangkitan kuman, masalah itu akan dirawat serentak dengan masalah batu karang,” jelasnya.

Beliau memaklumkan jangkitan kuman lebih mudah berlaku di kalangan penghidap diabetes dan tekanan darah tinggi. Ini berikutan pembentukan batu menjadi perang mudah untuk kuman, dan mungkin akan memerlukan rawatan yang lebih agresif.

Pencegahan
Dalam mencegah pembentukan batu karang, gaya hidup, pemakanan dan pengambilan air ditekankan. Kurangkan makanan yang tinggi kandungan asid urik seperti ikan bilis, udang, kerang-kerangan, organ dalaman dan juga kekacang.
Kurangkan juga bukan bermaksud berhenti terus. Pesakit boleh menikmati hidangan terbabit dalam jarak tempoh tertentu bagi mengelakkan pengumpulan asid urik.

Dr. Jamil menegaskan, bukan hanya asid urik, pengambilan garam galian juga perlu dipantau supaya seimbang, tidak berlebihan tetapi masih cukup untuk keperluan badan.

“Amalkan juga pengambilan air secukupnya, mengikut gaya hidup dan pekerjaan. Jika anda sihat, ambil sekitar 1.5 liter sehari tetapi jika mempunyai penyakit tertentu, rujuk kepada doktor untuk nasihat.

“Terlalu banyak air juga membahayakan kesihatan. Jumlah yang mencukupi dapat dilihat melalui air kencing yang jernih, air kencing yang pekat menandakan kekurangan air, terutamanya bagi mereka yang kuat berpeluh atau banyak menjalankan aktiviti fizikal.

Selain air yang mencukupi, aturan membuang air kecil juga penting mengikut keperluan dan perlu dielakkan daripada menahan air kencing.

Bagi pesakit yang kerap menghidap batu karang, kajian terperinci perlu dijalankan bagi mengesan punca dan juga bagi memudahkan pencegahan. Pemeriksaan darah, kandungan garam galian dan metabolit, cara pemakanan serta fungsi endokrin mungkin dapat membantu.

Apa yang paling utama adalah mengelakkan berlakunya kerosakan tisu kerana buah pinggang tidak boleh tumbuh semula. Sebarang kerosakan adalah kekal dan mungkin semakin teruk kelak.

Elakkan daripada menghadapi risiko kerosakan buah pinggang dan dapatkan rawatan segera jika menghadapi masalah kesihatan, termasuklah untuk batu karang

Tiada ulasan: