20 Jun 2011

Pusaka...

Undang-undang harta pusaka di dalam Islam adalah perkara yang telah telah ditetapkan secara qat'ie di dalam al-Quran. Qat'ie maksudnya, kita tidak dibenarkan berijtihad di dalam perkara tersebut. Kita tidak berhak mempertikaikan lagi hukum tersebut sebagai tidak adil dan sebagainya. Kita cuma dibenarkan utk berfikir atau mencari sebab kenapa Allah memberikan lelaki harta pusaka lebih berbanding dengan wanita.  Kadar harta pusaka yg ditetapkan dengan jelas di dalam al-Quran, surah al-Nisa':

Ayat 11 surah al-Nisa' :
" Allah mewajibkan kepadamu tentang pembahagian warisan utk anak-anakmu, iaitu bahagian seorang anak lelaki sama dengan bahagian dua orang anak perempuan."

-maksudnya anak lelaki akan mendapat dua bahagian, manakala anak perempuan mendapat satu bahagian. undang-undang ini dipanggil sebagai rule 1/3 dan 2/3 (one third dan two third)

-kenapa anak lelaki mendapat dua bahagian dan anak perempuan hanya satu bahagian?

Anak lelaki adalah ketua keluarga, anak lelaki yang bertanggungjawab menyara keluarganya, menjaga adik perempuan dan kakak perempuannya yang masih belum berkahwin atau yg menjadi ibu tunggal atau ibu tinggal. Anak2 perempuan tidak diberatkan dengan tanggujawab tersebut, tetapi kalau mereka mahu membantu keluarga, mereka mendapat pahala bersedekah. Maksudnya anak-anak lelaki adalah wajib menyara keluarga mereka. manakala anak2 perempuan adalah sunat menyara keluarga. Tidak timbul isu tidak adil dan sebagainya.

yang menjadi masalah ialah kebanyakan lelaki hari ini tidak sedar betapa beratnya tanggunjawab mereka. apabila mereka bernikah, mereka lupa bahawa tanggungjawab mereka kepada ibubapa mereka tidak pernah berhenti atau luput. mereka wajib menyara ibubapa mereka terutamanya yang susah sehinggalah ibubapa mereka kembali ke rahmatullah.

Jikalau ibubapa mereka meninggal dunia dalam keadaan belum sempat mengqadha puasa atau membayar fidyah, anak2 lelaki lah yg wajib melaksanakan tugas ini. Jikalau tidak ada anak lelaki, kewajiban ini jatuh kepada adik beradik lelaki si mati. Cluenya hanya satu, mereka yang mewarisi daripada si mati itu adalah orang yang wajib mengqadha puasa dan membayar fidyah si mati. kalau tidak ada saudara mara lelaki, barulah kewajiban itu jatuh kepada anak perempuan dan adik beradik perempuan.

- sambungan ayat 11: (kalau ibubapa meninggal dunia dan hanya mempunyai anak perempuan sahaja.)
"Jika anak perempuan si mati lebih dari dua orang, maka bahagian meraka adalah dua pertiga daripada harta yang ditinggalkan. Dan jika hanya seorang sahaja, maka dia mendapat setengah daripada harta (yg ditinggalkan oleh ibubapanya).

-sambungan daripada ayat 11 tentang hak ibu bapa dalam harta pusaka peninggalan anak mereka.

"dan utk kedua ibu bapa, bahagian masing-masing adalah satu perenam dari harta yang ditinggalkan , jika dia (anak yang meninggal) itu mempunyai anak (cucu kepada ibubapa).

Keterangan:
jika anak2 yg sudah bekerja dan mempunyai harta meninggal dunia, ibubapanya akan mendapat 1/6 setiap seorang, jika si mati mempunyai anak.

"Jika si mati tidak mempunyai anak, maka siibu akan mendapat satu pertiga (1/3), dan jika si mati meninggalkan adik beradik, maka si ibu akan medapat satu perenam sahaja."

Keterangan:
Ayat ini jelas menunjukkan bahawa ibubapa dan adik beradik mempunyai hak di dalam harta pusaka peninggalan si mati. Kenapa ada yang sanggup mengatakan kita bersusah payah mencari harta utk anak-anak kita, kenapa perlu diberikan kepada ibubapa dan saudara mara kita. manusia apakah kita jika sanggup berfikir seperti itu.siapa yang melahirkan kita? siapa yang menjaga kita hingga tergamak mengatakan kenapa ibubapa perlu diberikan harta pusaka? kakak2 kita, adik2 kita dan abang2 kita adalah saudara kandung kita, kenapa ada yang tergamak mangatakan mereka tidak ada hak dalam harta kita?

tak terfikirkah kita,kalau anak2 kita nanti yang berfikir bahawa kita ibubapanya tidak berhak mendapat harta mereka? Mungkin ibubapa kita miskin dan tidak banyak memberi wang atau nafkah kepada kita semasa kita kecil, tetapi kita terhutang nyawa dengan mereka. hutang yg tidak mungkin dapat dibayar kepada ibubapa kita. jadilah anak2 yang insaf dan bersyukur kepada Allah dan berterima kasih kepada ibubapa.

saya amat faham, ada masanya kita berasa marah kerana adik beradik kita tidak pernah berbuat baik kepada kita, tidak mengambil berat tentang kita, jadi kenapa mereka perlu diberikan harta pusaka jika kita meninggal dunia?

Sambungan ayat 11:
"Pembahagian2 tersebut adalah wajib dibuat setelah dipenuhi wasiat yg dibuatnya dan setelah dibayar hutangnya. tentang org tuamu dan anak-anakmu, kamu tidak mengetahui siapa di antara mereka yang lebih banyak manfaat bagimu. Ini adalah ketetapan Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan maha Bijaksana."

Keterangan:
-ayat ini menjelaskan bahawa sebelum dibahagikan harta pusaka, terlebih dulu tunaikanlah wasiat yg telah dibuat oleh si mati dan bayarlah segala hutang2 si mati. kerana itu adalah hak yang wajib didulukan. Wasiat pula hanya sah jika tidak lebih daripada 1/3, daripada harta si mati.
-hadis nabi Muhammad s.a.w jelas menyebut:
" Tidak boleh membuat wasiat lebih daripada satu pertiga."


Saya berhenti di sini dulu, insyaAllah saya akan sambung mengenai hak suami isteri di dalam harta pusaka. Apa yang saya tuliskan di sini adalah merujuk kepada ayat Quran dan hadis Nabi Muhammad. Suka saya mengingatkan semua, jikalau kita mencabar ayat Quran mengatakan tidak patut dan sebagainya memang jatuh hukum kafir. sila rujuk kepada surah al-maidah. Itulah yang ingin dijelaskan oleh ustaz Insani sebenarnya. beliau bukan melabelkan sesiapa, tetapi kadang2 ustaz insani ni hilang kesabaran melihat manusia yang mempertikai hukum Allah. Saya faham dan kenal hatibudi beliau.

wassalam
Dr Fauziah

Tiada ulasan: