12 April 2009

Terapi Pernafasan (sakit kepala)

Sebenarnya fungsi kedua-dua lubang hidung kita tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas ) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin ). Jika sakit kepala , cubalah menutup lubang hidung kanan dan bernafaslah melalui hidung kiri dan lakukan kira-kira 5 minit , sakit kepala akan sembuh (insyaAllah). Jika anda merasa lelah , tutuplah lubang hidung kiri dan bernafaslah melalui hidung kanan . Lakukan ulang-alik . Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung kanan mengeluarkan panas, sehingga banyak sekali panas.
Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri , sehingga hatinya cepat menjadi dingin . Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan , sehingga cepat sekali marah.

Apakah anda pernah memperhatikan pada saat bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat ? Sebelah kiri atau kanan ? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat , anda akan merasa sangat lelah . Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas , anda akan merasa segar kembali dengan cepat. Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak , tetapi kesannya akan lebih baik jika diterapkan kepada orang dewasa .
Saya pernah sakit kepala, lalu saya lakukan dengan menutup lubang hidung kanan dan bernafas dengan lubang hidung kiri . Dalam kurang dari satu minggu , sakit kepala saya sembuh . Saya teruskan melakukannya selama 1 bulan, sejak malam itu sampai sekarang , sakit kepala saya tidak berulang lagi. Ini adalah pengelaman saya sendiri..

Tiada ulasan: